Home » Algemene informatie » Ram of voedster

Ram of voedster????
Wanneer er nog geen eerdere ervaringen zijn in het houden van konijnen, komen mensen vaak met de vraag, wat is het geschikste met name in huis, een ram of een voedster.

Er is dan wel al wat gegoogled over konijnen en er komen dan ook de volgende misvattingen vaak over rammen en voedsters:

 

  • Een ram sproeit, dit kan je niet in huis houden..... FABEL!

Wanneer er geen andere konijnen in huis zijn, of waar u naar kan ruiken, zal een ram niet gauw gaan sproeien. Tevens is het niet enkel een ram die sproeit, voedsters kunnen ook degelijk sproeien en veel ook.

 

  • Een ram is het rustigste.... FABEL!

Het kan zo zijn dat een voedster iets territorialer is in haar hok, met name de periode dat ze bronstig zijn (in het voorjaar). Maar ook dit staat niet vast dat elke voedster doet. Mijn lievelings konijnen over de jaren, waren toch echt voedsters. Het ligt er ook aan hoeveel je met een konijn doet en onderneemt.

Tevens kunt een ram laten castreren en een voedster laten steriliseren waardoor de hormoonspiegel gelijk wordt en het temperament wat af zal nemen en het konijn rustiger zal worden. Tevens mocht u een sproeier hebben dan zal dit in 99% vd gevallen stoppen

 

Je moet altijd een soort van klik hebben met het konijntje. Vanaf de geboorte hebben de jonge konijntjes al hun eigen karaktertje. Sommige konijnen zijn wat drukker en sommige zijn echt sulletjes. Wanneer u naar een konijntje opzoek bent, vraag ik altijd naar de huissituatie en de gezinssamenstelling en kan ik u een advies geven, welk konijntje wel en welk konijntje minder geschikt is om uw nieuwe familielid te worden.

 

Advies wat ik geef aan mensen met kinderen die een konijn zoeken, neem een rammetje. Deze zijn vaak wat evenwichtiger en minder territoriaal. Ook is deze na castratie rustiger. en is een castratie niet zo erg ingrijpend als een sterilisatie. Ook zijn rammen over het algemeen makkelijker zindelijk te krijgen en te houden.

Een castratie is minder ingrijpend voor een ram dan sterilisatie voor een voedster. Een sterilisatie is een zware operatie en dient niet onderschat te worden. Tevens de nazorg is intensiver na een sterilisatie.