Entingen


De discussie over entingen blijft een heet hangijzer om over te discusseren.

Ik kan u enkel hierover informeren. Ik wil u niks opdringen of verplichten. Het blijft uw eigen keuze.

Ons advies is, heeft u 1 of meerdere konijntjes binnen of buiten, maar niet voor de fok? Dan zouden wij zeker aanraden in te enten.

Vergeet niet dat net als bij mensen vaccinaties en bij andere dieren, dat een inenting niet voor de volle 100% beschermd. Het is mogelijk dat uw dier niet zal komen te overlijden wanneer het 1 van de onderstaande virussen oploopt.

 

Mijn konijnen worden NIET ingeent. Wilt u meer waarom over deze redenen, kunt u mij altijd een berichtje sturen. Wanneer er hier wel 1 van de virussen uit zal breken, zullen hier direct de nood entingen plaats vinden.

 

In Juli 2022 hebben wij helaas een myxomatose uitbraak gehad. Vrijdagavond werd Grace ziek, maar we zeiden tegen onszelf "niet direct van het ergste uitgaan". Maar zaterdagochtend had ook Prissy klachten. Direct is er zaterdagmiddag bij ons alle konijntjes ingeent tegen deze 3 virussen. Grace zat op dat moment samen met haar dochter van 5 maanden die zelfs dagelijks nog een melk toetje kreeg van lieve Grace.

Het bleef bij Grace en Prissy gelukkig. Ook zij waren na een week genezen.

Echter precies 4 weken nadat Grace en Prissy ziek werken kregen beide het opnieuw, het wel zo erg dat alleen inslapen nog de mogelijkheid was. Zowel de dierenarts van de vereniging, als de plaatselijke dierenarts die de entingen heeft gezet, hadden deze situatie nog nooit eerder meegemaakt, terwijl beide artsen al decennia als dierenarts weerkzaam zijn.

De dochter van Grace heeft geen klachten gekregen ook al zal ze dus al die tijd bij haar moeder en kreeg ze ook nog eens melk. Heel bizar en bijzonder.

Grace zat in het derde hok van onder en was de eerste met symptomen en Prissy zat in een andere flat in het onderste hok. Het enige was Grace zou kunnen hebben besmet, is een mug. Deze kunnen ook deze rotziekten over brengen

Twee dieren van de op dat moment 17 konijntjes zijn dus overleden aan de gevolgen van de myxomatose.

 

De eeste nesten die daar in dat najaar volgden, na de inenting van juli, was 1 nest van 6 waarvan 1 doodgeboren en 1 dood met 4 weken, van een moeder die eenmaal eerder een gezond nest had voor de inenting.

De volgende 6 nesten bij 3 verschillende voedsters, waren allemaal DOOD!!

Waarvan 1 voedster een jong had die we moesten helpen met eruit komen en zo groot was als mijn hele hand (normaal pinkgrootte) totaal 5 jongen waarvan dus 3 reuze jongen en haar volgende nest deed ze 3 dagen over 5 jongen.

Een andere voedster kreeg haar eerste nest 8 jongen waarvan we er 2 over konden leggen naar ons enige andere nestje en zijn gezond groot geworden, keek er niet naar om en at ze aan, haar volgende nest 2 dode jongen

De derde voedster kreeg tot 2x toe 5 dode jongen.

Dezelfde rammen gebruikt bij de tweede dekking, maar dezelfde verdrietige uitkomst.

Het waren 2 voedsters uit onze eigen fok en 1 vreemde voedster, alle hun eerste nesten. Twee vreemde rammen gebruikt en 1 eigen fok ram gebruikt. Twee van de drie rammen zijn bewezen vaders.

Het komende jaar zullen we niet enten, om te kijken of het nu aan de inenting heeft gelegen dat we zoveel jongen zijn verloren. 

 

Myxomatose

Myxomatose begint heel subtiel, het konijn is wat hangerig en de oogleden zijn verdikt. De anus kan ook opgezet zijn. De verschijnselen lijken een beetje op konijnensyfillus.

Myxomatose is een virus ... 
Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus (Myxomavirus, een virus behorend tot de pokkenvirussen). Myxomatose wordt met name verspreid door stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk. Voorkom dus dat wilde konijnen in de tuin bij uw konijnen kunnen komen !

Foto's van myxomatose konijnen. (Zijn niet mijn konijnen)

myxomatoseaanoogleden.jpg

Voor meer informatie over myxomatose is hier een link

http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo 

 

 


RHD1

Dit is een vreselijke rot ziekte! Het is niet te genezen. Ene moment hoeft er nog niks aan de hand te zijn en plots is je konijntje dood!

Wat zijn de symptomen van rhd

Na besmetting kan het konijn binnen 1-2 dagen komen te overlijden. Het konijn wordt depressief, suf, eet niet meer, raakt benauwd, krijgt koorts en heeft echt pijn (pijnuitingen tandenknarsen en zelfs schreeuwen). In het laatste stadium van de ziekte zie je vaak schuimige bloederige neusuitvloeiing. Meestal sterft het konijn snel aan bloedingen in het lichaam. Deze bloedingen treden met name op in de darmen. 

Het zijn deze bloedingen waaraan de ziekte zijn naam heeft te danken: hemorragisch betekent bloed.

Soms zijn de konijnen opeens dood en is er niets aan te zien
De ziekte gaat echter niet altijd gepaard met bloedingen. Er is ook een vorm waarbij het konijn plots dood neervalt zonder eerst andere symptomen te hebben vertoond.


RHD2

De nieuwe vreselijke sluipmoordenaar. Ineens je dier dood en als je er meerdere hebt gaan ze zonder enting daarna allemaal.

Je kunt je er bijna niet tegen weren. Ook al woon je in een flat of in een stad. Overal zijn muggen die het mee kunnen nemen. Of je neent het mee aan je schoenzolen. Enige wat je eigenlijk kunt doen is enten en hopen dat het je huis voorbij gaat.

Het verschil met de eerste variant is dat bij rhd2 het bloedingen inwendig geeft en de lever aangetast is.

Ook hier acute sterfte net zoals bij variant rhd1

Vaak zie je dat bij het dode konijn het hoofd ver naar achter ligt.

Ook tegen deze variant is geen behandeling als het virus in je dier zit.

Ze zeggen dan ook wel een ziek konijn is een dood konijn. Klinkt heel hard, maar ze weten in feite nog niet genoeg over de medische kant van het konijn. En zeker de rhd virussen is nog te weinig over bekend om behandeling te kunnen geven. Enkel uit voorzorg kun je enten en goed je handen wassen en

VOER GEEN GRAS OF PLANTEN WAAR WILDE KONIJNEN KUNNEN ZITTEN.

 

Een konijn kan het virus 28 dagen bij zich dragen.

10 dagen na de enting is het dier beschermd.