Koppelen
- 2 broers of 2 zussen gaat goed omdat ze met elkaar zijn opgegroeid.. FABEL!!
Wanneer een konijn geslachtsrijp wordt en de hormonen gaat hen parten spelen, zien zij elkaar niet meer als broer of zus en zal er flink gevochten worden zelfs tot de dood! Er is maar een zeer kleine kans dat het goed zal gaan. Daarom gaan wij als verantwoordelijke fokkers dat risico niet aan, omdat als het dan wel misgaat, de dieren altijd de dupe zijn. Denk hierbij aan de verwondingen of zelfs hun dood.
Staat ook zo veel op de social media platformen, dat dieren aangeboden worden omdat ze ineens met elkaar gingen vechten en ze geen plek hebben voor twee hokken of zin hebben in twee hokken schoon te maken. En weer zijn dan de dieren de dupe. dat willen wij voorkomen vandaar dat we geen konijnen samen verkopen van hetzefde geslacht, ongeacht of het familie van elkaar is. Er zijn geen uitzonderingen hierop.
Wilt u toch 2 konijnen, dan kunt u het beste beginnen met een ram. Die kunt u vanaf dat hij 4 maanden is laten castreren en wanneer hij veilig is na 3 weken kunt u een voedstertje bij hem plaatsen.
Deze combinatie heeft namelijk de meeste kans van slagen.
De ram is tot 2 weken na de castratie nog vruchtbaar en wij houden zelf altijd 3 weken aan voor de grensgevallen. Het duurt 6 weken voor zijn hormonen ook uit zijn koppie zijn.
U zou dus 3 weken na de castratie kunnen koppelen.
Er zijn twee manieren van koppelen:
De eerste manier is:
De beste manier, de minst stressvolle manier voor de konijnen en de manier die de meeste kans van slagen heeft. Namelijk eerst de konijnen apart te huisvesten met de hokken/ de kooien tegen elkaar aan. Zodat ze elkaar zien en ruiken, maar niet gelijk de rangorde moeten bepalen. Zo geef je ze de tijd om hun nieuwsgierigheid de verhand te nemen ipv hun angst (prooidier) en hun zelf het veilige initiatief te laten nemen om contact met elkaar te zoeken. Dit kan ook al, als de ram nog niet veilig is in die 3 weken na de castratie. In die 3 weken geef je hen rustig de tijd om aan elkaar te wennen.
Het is even lastig met 2 hokken, maar zoveel minder stress voor de dieren. Tevens vergemakkelijkt het enorm op het koppelingsproces. Wanneer het namelijk echt de tijd is om te koppelen, doe je dit op een neutraal terrein waar de kkonijntjes nog niet zijn geweest. Dit kan zelfs in uw badkamer. Dan gaan ze samen de nieuwe omgeving verkennen en denken ze " o jij ook hier"? Dan is enkel de nieuwe omgeving de stress factor en niet het nieuwe konijn.
Er zal altijd een rangorde bepaling zijn, dit gaat door middel van elkaar berijden. De eerste dagen zal dit veel gebeuren, echter zakt dit na hooguit een week af. Doordat dan duidelijk is, wie de baas is. in het voorjaar zal er vaak weer even wat meer bereden worden, dit kan geen kwaad.
Maak het verblijf waar het nieuwe koppel in komt goed schoon met bijvoorbeeld schoonmaak azijn. Zodat alle geurtjes eruit zijn.
Hebt u de konijnen samen gezet? Haal ze dan niet meer uit elkaar. Want anders zal de koppeling elke keer weer van voren af aan beginnen. Mits er echt gevochten word, dan moet u ze natuurlijk wel direct uit elkaar halen.
Na 30 dagen na de koppeling, zien we vaak dat de voedster alsnog een nestje gaat bouwen. Geen zorgen, ze is niet zwanger, ze is namelijk schijnzwanger.
De cyclus bij konijnen gaat namelijk heel anders dan bij de mens. Op het moment dat de ram of castraat de voedster berijdt, krijgt zij direct haar eisprong en zou ze normaal dus zwanger worden wanneer de ram ejaculeert. Echter de castraat kan niet meer klaarkomen, maar instinctief zegt de voedster haar lichaam dat ze wel zwanger is en daardoor een nestje moet maken. Na enkele dagen kunt u het nestje gewoon verwijderen.
De tweede manier is:
De twee konijnen direct bij elkaar in bijvoorbeeld een ren te plaatsen op neutraal terrein. Echter is dan en de stress van het vreemde konijn en de stress van de vreemde omgeving een risico dat de koppeling niet zal lukken. Het is veel drukker voor beide konijnen omdat direct de rangorde bepaling plaats vind in de vreemde nieuwe omgeving. Een konijn is een prooi dier en dan geldt de regel FIGHT- FLIGHT- FREEZE. Bij al deze 3 is niet direct duidelijk of de konijnen echt een goede match zijn. dus alsnog groter risico op vechten.
Deze manier van koppelen heeft echt niet onze voorkeur. Wij willen de konijnen de minste stress bezorgen en adviseren dan ook echt met klem om bovenstaande eerste manier van koppelen te gebruiken.
Is er 1 konijn ziek en moet deze een bezoekje brengen aan de dierenarts? Neem dan altijd het andere konijn ook mee. Samen ervaren ze minder stress en ze ruiken daarna ook beide hetzelfde, waardoor er daarna geen ruzie kan ontstaan als ze weer thuis in hun eigen verblijf zitten.
Is 1 van je konijnen koppel overleden? Een konijn rouwt heel anders als wij mensen. Wij hebben vaak de tijd nodig om het een plaats te kunnen geven nodig. Bij een konijn werkt dit zo niet. Je kunt het beste dan wel zo snel mogelijk een nieuw konijntje aanschaffen, maar wel even apart houden van je andere konijntje. Zo kan deze en de situatie een plaats geven maar ook neemt dan het pijn en verdriet niet het risico dat ze stoppen met eten, wat tot hun dood kan lijden. Want een eenzaam verdrietig konijn, is een dood konijn. Je konijn kan dan rustig contact maken met het nieuwe konijntje en heeft dan geen tijd om weg te kwijnen in verdriet en rouw. Hoe tegenstrijdig dit met uw eigen rouwproces kan voelen, dit is heel begrijpelijk.
Maak jouw eigen website met JouwWeb