Home » De NHD

NHD
 

De NHD, dat een afkorting is voor Nederlands hangoordwerg, is een prachtig ras. Klein en compact en heel erg lief van karakter. Nieuwschierig en matig temperamentvol. 

Mijn fokdoel is platenbont met blauwe ogen. Dit wordt nog niet gefokt in Nederland. Wel in Duitsland en Engeland.

Het is echt een geweldig lief ras. Heel nieuwsgierig en rustig. Hier word bij mij ook op geselecteerd. Gezondheid en karakter zijn prioriteit nummer 1.

Daar ze hier elke dag vanaf hun geboorte in handen zijn, zijn ze heel erg aanhankelijk. Ook krijgen ze hier zindelijkheidstraining en benchtraining. Dit doe ik zodat ze de transportkoffer niet eng vinden en zo de reis naar hun nieuwe huis en in de toekomst evt naar de dierenarts ook niet.

Ze hebben hier geen nare ervaringen mee gemaakt, dus zijn ze zo nieuwsgierig dat je ze wel in de gaten moet houden en soms moet beschermen tegen zichzelf. denk hierbij met op en af dingen springen en ergens op af gaan wat nou niet helemaal veilig is. Ze kennen geen angst en zijn soms daardoor wat vreg zelfs haha.

 

Hieronder staat een tabel van de punten voor de tentoonstelling. 

Pos. Onderdeel Punten
1. Gewicht 10
2. Type, bouw en stelling 20
3. Pels en pelsconditie 20
4. Kopvorm 15
5. Oren: structuur, dracht en lengte 15
6. Kleur 15
7. Lichaamsconditie en verzorging 5
  Totaal 100

 

1. Gewicht
Het gewicht is tussen 1250-1700g.

Gew.(g) 1250-1330 1340-1440 1450-1650 1660-1700
Punten 8 9 10 9

 

2. Type, bouw en stelling:

Het type is geblokt (typegroep D). De bouw is stevig, gedrongen en massief. Breed in schouders en achterhand. De borst is diep. De nek is kort en krachtig. De ruglijn loopt vanuit nek iets omhoog naar achterhand. Afronding van brede achterhand, beslist geen scherpe hoek. Benen zijn dik, kort en gespierd. Het ras heeft lage stelling.

 

3. Pels en pelsconditie:

De pels is van normale lengte, dicht ingeplant, rijk aan onderhaar, zacht en glanzend.

 

4. Kopvorm en kronen:

De kop is sterk ontwikkeld, met breed voorhoofd, breed tussen de ogen, sterk ontwikkelde wangen en brede snuit en kaken. Het neusbeen is sterk gebogen. Bij de ram is een kinknobbel (knoop) toegestaan (aanhangsel onder de kin niet aan de keel, zo klein mogelijk en goed gevormd).

 

5. Oren: structuur, dracht en lengte:

De oren zijn dik, breed, stevig van structuur en aan de top lepelvormig afgerond. De oren hangen met de schaalopening naar de kopzijde gekeerd en vanuit de zijkant gezien loodrecht naar beneden. Van voren gezien worden ze iets gebogen gedragen.De lengte van de oren, gemeten van punt tot punt, met inbegrip van schedelbreedte is 21-26 cm. Door de ombuiging van de oren aan de basis ontstaan op de kop twee zichtbare verhogingen, kronen genoemd. Hoe zwaarder en steviger de oorstructuur, hoe beter deze kronen uitkomen.

 

Oorlengte (cm) 21 22 23-24 25 26
Punten 2 2,5 3 2,5 2
 

Maak een Gratis Website met JouwWeb