Een ram of een voedster?


De belangrijkste vraag aan jezelf is, wat hoop en verwacht je van een konijn als huisdier?

Een konijn is en blijft een dier en geen robot. Ook is en blijft het een prooidier en een vluchtdier. 

Het is zo ontzettend belangrijk, hoe het konijntje die eerste 8 weken bij de fokker is gesocialiseerd en hoeveel aandacht het heeft gehad. Dit is echt super belangrijk. Dat merk ik zelf ook met dieren die wij bij andere fokkers hebben aangeschaft. Het konijntje mist dan echt die vertrouwensband met de mens.

Hoe beter gesocialiseerd, hoe gemakkelijker. Niet enkel thuis in de omgang, maar ook als je bijvoorbeeld met je konijntje naar de dierenarts moet voor hun inenting of als hij/zij een keertje ziek is. Hoe beter gesocialiseerd, des te minder stress je konijntje hierbij ondervind. Want konijnen en stress is een zeer slechte combinatie voor hun eigen gezondheid.

 

De volgende vragen zul je ook aan jezelf moeten stellen:

Wil je een konijn die in huis moet leven? Wil je een aanhankelijk konijn of mag het ook een konijntje zijn die vrij op zichzelf is, maar gewoon lekker zijn of haar ding kan doen? Wil je 1 of 2 konijntjes?

 

Het karakter van een ram en een voedster kan absoluut verschillen. Een ram is over het algemeen wat rustiger en knuffeliger, zeker na zijn castratie.  De voedster ziet haar hok vaak wat meer als haar teritorium waardoor zij wat kribbiger kunnen zijn. Ook dit kan verbeteren na sterilisatie.

In het geval dat het konijntje in een gezin met kleine kinderen komt, adviseren wij echt om een ram te nemen. Deze vinden wij geschikter tegen de drukte en past zich gemakkelijker aan. Ook zijn de rammen vaak wat rustiger en knuffeliger tegenover kinderen.

 

Wil je twee of meerdere konijntjes?

Dan kun je niet zomaar even een hok bij de dierenwinkel kopen. Twee konijnen kunnen daar niet in leven, want dat is veel te klein. Ze kunnen elkaar dan niet ontlopen. 

Dat kun je vergelijken als je zelf met iemand 24/7, 365 dagen per jaar in je wc ruimte moet blijven, dat wordt echt wel een keer ruzie.

Hoe meer ruimte, des te beter.

Ook zijn wij van mening dat de hokken die meerdere verdiepingen tot zijn beschikking heeft, geen aanwinst is. De ruimte die het per verdieping kwijt is aan het gat voor het trapje, maakt het hok aanzienlijk kleiner. Zo kunnen ze alsnog niet lekker hun pootjes strekken of rennen, zeker niet met meerdere dieren in het hok.

Je kunt dan beter voor een model kippenhok kiezen.

Voor alle houten hokken geldt de volgende goede tip voor het behoudt van je hok en de tijd dat het meegaat. Op alle houten randen en hoeken kun je aluminium hoekstrips plaatsten. Zo kunnen ze niet aan het hout knagen.

 

Moet je verplicht twee konijtnjes samen hebben?

Ons antwoord is nee, maar met een kanttekening erbij.

Mensen hebben namelijk veel te kleine hokken voor 2 konijnen. Mensen nemen twee konijnen, zodat ze hen minder aandacht hoeven te geven onder het mom " ze hebben toch elkaar". 

Tevens als wij buiten het vruchtbare seizoen in de natuur kijken, komen wij amper meerdere konijnen samen tegen. 

Echter ook door de druk van social media en andere platformen, wordt je min of meer verplicht om twee dieren samen te houden. Het konijn is het huisdier dat als meest wordt aangeschaft uit impuls aankoop, door hun prijs en plaats waar het verkocht wordt. Mensen denken dat een konijn een minder verantwoordelijk huisdier is dan bijvoorbeeld een hond of kat. 

Als je dan kijkt naar bijvoorbeeld honden die in de natuur werkelijk in roedels leven, moet je zelf dus ook altijd minimaal 2 honden aanschaffen, net als bij katten.Ook je kinderen wil je dat ze sociaal opgroeien, dus neem er ook maar minimaal twee.

Omdat een konijn in zulke grote getalen ook weer worden gedumpt, of te koop worden aangeboden via mp en andere platformen, afgegeven worden bij asielen die helemaal propvol zitten en met wachtlijsten moeten werken, word ook geadviseerd en twee te nemen.

Echter ligt daarbij altijd de fout bij de mens .Deze leest zich niet goed in, wat het inhoudt om voor een konijn te moeten zorgen, hoeveel deze ook aandacht nodig heeft.

Wij zijn van mening dat wanneer je het konijntje heel veel aandacht kunt geven en dan met name als deze binnen mag wonen, dat 1 konijn houden, echt niet zielig is en geen dierenmishandeling is.

Heb je de ruimte, de tijd, het budget en natuurlijk je liefde, dan zijn twee of meerdere konijnen absoluut geweldig samen en dan adviseren we zeker om een koppeltje te nemen die goed matchen.

 

 

Wanneer er nog geen eerdere ervaringen zijn in het houden van konijnen, komen mensen vaak met de vraag, wat is het geschikste met name in huis, een ram of een voedster.

Er is dan wel al wat gegoogled over konijnen en er komen dan ook de volgende misvattingen vaak over rammen en voedsters:

 

  • Een ram sproeit, dit kan je niet in huis houden..... FABEL!

Wanneer er geen andere konijnen in huis zijn, of waar u naar kan ruiken, zal een ram niet gauw gaan sproeien. Tevens is het niet enkel een ram die sproeit, voedsters kunnen ook degelijk sproeien en veel ook!

 

  • Een ram is het rustigste.... FABEL!

Het kan zo zijn dat een voedster iets territorialer is in haar hok, met name de periode dat ze bronstig zijn (in het voorjaar). Maar ook dit staat niet vast dat elke voedster doet. Het ligt er ook aan hoeveel je met een konijn doet en onderneemt, naast het stukje genetica. Echter kijken wij ook echt naar onze lijnen en ook onze fokvoedsters worden hierop geselecteerd. Wanneer een jonge voedster haar leeftijd heeft behaald dat ze geslachtsrijp is geworden, zal ook haar karakter vast staan. Sommige hebben meer last van hun hormonen dan andere voedsters. Rond de 6 maanden, zal haar karakter niet meer verandere.

Tevens kunt een ram laten castreren en een voedster laten steriliseren waardoor de hormoonspiegel gelijk wordt en het temperament wat af zal nemen en het konijn rustiger zal worden. Tevens mocht u een sproeier hebben dan zal dit in 99% vd gevallen stoppen

 

Je moet altijd een soort van klik hebben met het konijntje. Vanaf de geboorte hebben de jonge konijntjes al hun eigen karaktertje. Sommige konijnen zijn wat drukker en sommige zijn echt sulletjes. Wanneer u naar een konijntje opzoek bent, vraag ik altijd naar de huissituatie en de gezinssamenstelling en kan ik u een advies geven, welk konijntje wel en welk konijntje minder geschikt is om uw nieuwe familielid te worden.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb