Home » Algemene informatie » Waarom een konijn van een fokker?

Waarom een konijn van een fokker?


Ik heb persoonlijk slechte ervaringen met dierenwinkel konijnen. Deze dieren zijn bij mij al voor hun eerste levensjaar overleden. Dit was toen ik zelf nog een klein meisje was.

Er zijn veel winkels die hun konijnen veel te vroeg bij de moeder vandaan halen of zelfs van groothandels vandaan halen. Ik zelf ben een keer in een dierenwinkel geweest en daar zaten hele kleine konijnen. Ik heb gedaan of ik zeer geinteresseerd was en vroeg hoe oud deze jongen waren. De dierenwinkel medewerker beantwoordde tot mijn grote schrik dat deze konijnen 4 weken oud waren!!

Dit is natuurlijk gekkenwerk. Een konijn hoort minstens 8 weken bij de moeder te blijven.

Tevens zijn er bij de dierenwinkels geen afstammingspapieren bij, je weet dus niets over de lijnen, ouders etc. 

Ook bevatten veel dierenwinkelmedewerkers niet de juiste informatie over het houden van konijnen. De goede fokker kan u altijd voorzien van handige juiste tips. Ook na de tijd en ook als je bij hem/haar geen konijn hebt gekocht. Hart voor dieren staat op nummer 1 immers.

Wanneer je een konijn bij een goede fokker haalt, zul je afstammingspapieren erbij krijgen of je kunt deze na vraag ernaar erbij krijgen, overgangsvoer zodat je rustig op je eigen voer over kunt schakelen en je krijgt de juiste informatie over het ras en hoe je konijnen houden moet, mits je dit natuurlijk nog niet weet. En voor de mensen die het leuk vinden, zijn er ook baby foto's te krijgen van het nieuwe aangeschafte konijntje.

Ik krijg wel eens de vraag waarom konijnen die van een fokker vandaan komen zo duur zijn. De fokkers die ik ken en ik zelf, stoppen veel tijd in het tam maken van uw jonge konijn. Ik ben dagelijks heel veel met mijn konijnen bezig en komen heel veel in de hand. Ook worden de hokken hier dagelijks schoongemaakt. Dus veel tijd en energie zit hierin en vergeet de onkosten van het voer niet, evt enting en de aangeschafte materialen zoals hok, speeltjes, flesjes enz niet. Ik wil er niet aan verdienen, ik wil er plezier in houden en het plezier van dit ras doorgeven aan andere mensen en kinderen.


Maar ondanks ik van mening ben dat je beter een konijn bij een fokker kunt kopen dan in een dierenwinkel, zijn ook hier fokkers die niet goed voor hun dieren zijn en ze enkel als broedmachine gebruiken voor hun eigen portomonnee!

 

 

Daarom zijn er een aantal dingen waar je op moet letten ook als je bij een fokker koopt:

- Hoe ziet de huisvesting eruit? Schoon hok, ruim hok waar ze goed in kunnen bewegen.

- Hoe zien de andere konijnen eruit? Schone ogen, schone glimmende vacht en geen diarree?

- Kijk het konijntje dat u koopt altijd even na op schone ogen, schone kont waar geen  plakpoep aanzit, of de tanden goed staan en natuurlijk of het konijntje het geslacht heeft  dat u graag wilde.

- Heeft u twijfels, doe het dan niet, ook al ziet het konijntje er nog zo schattig uit, kijk dan nog even verder bij andere fokkers. Hiermee houdt u geen broodfok in stand!

Maak een Gratis Website met JouwWeb